Bachelor i
Softwareudvikling

Om uddannelsen

På den treårige bacheloruddannelse i Softwareudvikling lærer du at designe og programmere software, og du kommer til at arbejde med kommunikation, formidling og forretning. Tilsammen giver fagområderne dig forudsætninger for at udvikle og designe it-løsninger og samtidig rådgive om, hvordan en virksomhed eller organisation kan tage en løsning i brug.

Målet med bacheloruddannelsen i Softwareudvikling er at give dig de færdigheder og kompetencer, det kræver at deltage i og lede internationale udviklingsteams i virksomheder.Det er kreativt arbejde at skabe softwareløsninger, og programmering kan være abstrakt. Det kræver derfor fordybelse og øvelse at beherske avanceret softwareteknologi, og på denne uddannelse får du værktøjerne til det. Vores bachelor i Softwareudvikling er et fuldtidsstudie, der udover de klassiske datalogiske kurser i programmering, algoritmer, datastrukturer og databaser også har kurser i brugercentreret design, forretningsprocesser og ledelse.

Med en bachelor i softwareudvikling har du direkte adgang til kandidatuddannelsen i:


 

Mød nogle studerende på Softwareudvikling

Theodor fortæller om sit studievalg

Mød Theodor, som læser Softwareudvikling på ITU, og hør ham fortælle, hvad software egentlig er.


Hvad laver man på Softwareudvikling?

Morten, Liv og Alma svarer på, hvad Softwareudvikling egentlig går ud på, og hvad der fik dem til at søge ind. 


Studielivet på Softwareudvikling

Mød Lauritz, Rebecca og Josephine, og hør dem fortælle om, hvorfor de valgte at læse Softwareudvikling. Få samtidig et indblik i studielivet på ITU.


Hvem læser Softwareudvikling?

Hvis du vil læse en bachelor i Softwareudvikling, skal du have forståelse for logik og matematik samt gode sproglige evner, da du ud over programmering af software kommer til at arbejde med formidling og forretningsprocesser. Udvikling af software stiller også krav til dine analytiske evner. Du skal ikke have erfaring med programmering på forhånd.

Projektarbejde i grupper er en væsentlig del af studiet på IT-Universitetet. Det er derfor også vigtigt, at du er motiveret for at indgå i samarbejde med andre studerende.


»

Jeg oplever nogle meget engagerede undervisere og et stærkt fagligt miljø. Det teoretiske niveau er højt, og koblingen mellem teori og praksis giver en bred forståelse af stoffet. Balancen mellem computer science, bruger- og procesorienterede fag og projekter gør, at man føler sig klar til at løse it-problemer i den virkelige verden.

Michael Valentin Erichsen, studerende på softwareudvikling

«

Overvejer du at læse en bachelor i it?

Overvejer du at læse en bachelor efter sommerferien? Her kan du høre tre ITU-studerende sætte ord på, hvad de godt kan lide ved at læse en bachelor i it på ITU.

Overvejer du at læse en bachelor i IT?

Mød Mille, Marcus, Viktor og Malene fra de forskellige bacheloruddannelser på ITU, og hør dem fortælle om, hvordan det er at læse en bachelor i it. 

Her kan du høre Mille svare på flere spørgsmål om at læse Softwareudvikling. Har du nogle spørgsmål, som ikke bliver besvaret, så kan du skrive til Spørg en studerende.

Ugeskema

Her kan du se et eksempel på, hvordan en almindelig uge ser ud, når man læser Softwareudvikling på fjerde semester:

F
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
08.00 Forelæsning Gruppe    
09.00 Studiejob Forelæsning Forelæsning Gruppe    
10.00 Studiejob Forelæsning StudyLab Forelæsning Gruppe Forberedelse  
11.00 Studiejob Øvelser + aflevering StudyLab Forelæsning Gruppe Forberedelse  
12.00 Studiejob Øvelser + aflevering Forelæsning Øvelser + aflevering Forberedelse Forberedelse Forberedelse
13.00 Studiejob Øvelser + aflevering Forelæsning Øvelser + aflevering Forberedelse ForberedelseForberedelse
14.00 Studiejob Øvelser + aflevering Øvelser Øvelser + aflevering Forberedelse Forberedelse Forberedelse
15.00 Studiejob Gruppe Øvelser Øvelser + aflevering Forberedelse Forberedelse Forberedelse
16.00 Studiejob Gruppe Forberedelse Forberedelse Forberedelse Forberedelse Forberedelse
17.00   Gruppe        
18.00   Gruppe        

Studiets opbygning

Bacheloruddannelsen i softwareudvikling er et treårigt fuldtidsstudie. Hvert studieår er inddelt i to semestre. I løbet af et semester skal du typisk følge to kurser samt et kursus med integreret projekt.


Uddannel­sen afsluttes med et bachelorprojekt, som mange af vores studerende vælger at lave i samarbejde med en virksomhed.

Se studieordningen for bacheloruddannelsen i Softwareudvikling

Kursus Kursus Kursus/Projekt
1. semester Diskret matematik
(7,5 ECTS)
Projekt­arbejde og kommunikation
(7,5 ECTS)
Grundlæggende programmering med projekt
(15 ECTS)
2. semester

User Experience og webprogrammering 
(7,5 ECTS)
Algoritmer og
datastrukturer
(7,5 ECTS)
1. års projekt
(15 ECTS)
3. semester

Distribuerede
systemer
(7,5 ECTS)

Introduktion til databasesystemer
(7,5 ECTS)
Analyse, design og softwarearkitektur med projekt
(15 ECTS)
4. semester
Funktionel programmering
(7,5 ECTS)
Valgfri studieaktivitet
(7,5 ECTS)
2. års projekt: Softwareudvikling i større grupper
(15 ECTS)
5. semester

Operativ-
systemer og programmerings-
sproget C
(7,5 ECTS)
Programmer
som data
(7,5 ECTS)

Digital transformation
og forretningsmodeller
(7,5 ECTS)

Security
(7,5 ECTS)
6. semester

Refleksion over it
(7,5 ECTS)
Valgfri studieaktivitet
(7,5 ECTS)
Bachelorprojekt
(15 ECTS)Valgfri kurser

Du kan vælge dine valgfri kurser blandt en stor del af bachelorkurserne på IT-Universitetet. Du kan også tage et kursus på et andet dansk universitet eller udenlandsk universitet. Det er en god idé at tænke over hvilke valgfri kurser, der vil spille godt sammen med den profil, du ønsker.

Se en oversigt over alle kurser i kursuskataloget.

Love og bekendtgørelser

Som bachelorstuderende på ITU gælder følgende love og bekendtgørelser:

Lov om universiteter (universitetsloven)
Bekendtgørelse om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (uddannelsesbekendtgørelsen)Mere

Skjul

Projekteksempler

Etisk socialt medie

Kasper har i sit bachelorprojekt givet sig selv den udfordring at lave en prototype på et etisk socialt medie: Et medie, der fokuserer på brugerens mentale sundhed fremfor at skabe profit. Hør her om hans overvejelser og motivation for projektet.


Digitalt Danmarkskort

Laura er bachelorstuderende på Softwareudvikling og har lige kodet sin egen Danmarkskort-app sammen med sin gruppe. Appen fungerer ligesom Google Maps og er bygget op helt fra bunden i Java.Vær med på beatet

Morten har i sit bachelorprojekt udviklet et system, der hjælper ham, når han står som DJ i fredagsbaren. Se med her og hør, hvad man også kan som softwareudvikler.

Projekteksempel: Pitch løsninger til fremtidens bygningsstyring

Som softwareudvikler skal man ikke bare kunne udvikle og programmere. Det er også afgørende at kunne forklare og argumentere for sine ideer. Allerede på første semester får de studerende på Softwareudvikling træning i at præsentere deres ideer for virksomheder. Det sker på kurset Projektarbejde og Kommunikation.

De studerende kastede sig over cases fra energivirksomheden Schneider Electric. De skulle udvikle løsninger på nogle af de udfordringer, som virksomheden står overfor. De studerende blev inddelt i grupper og fik 6 uger til at udvikle deres koncepter sideløbende med, at de fik undervisning i præsentationsteknik og projektarbejde. Grupperne gav blandt andet deres bud på, hvordan virksomheden kan udnytte mulighederne i big data og servicere kunderne endnu bedre via digitale kanaler.

Projektet sluttede med en præsentation, hvor grupperne pitchede deres koncepter til et panel af ansatte fra Schneider Electric. Forslagene omfattede blandt andet en app, der giver regnskabsmedarbejderen et hurtigt overblik over serviceaftalen. Et chatforum, hvor ejendomsfunktionæren hurtigt kan få svar på tekniske spørgsmål fra en supporter. Og et automatisk fejlmeldingssystem, der selv tilkalder en tekniker, når termostaten driller. De studerende kom hjem med både konstruktiv feedback fra Schneider Electric og en værdifuld erfaring med at præsentere digitale koncepter.

Billede af erhvervsfolk i auditorie.

Undervisning

Undervisningen veksler mellem forelæsninger, praktiske øvelser og projektarbejde. Projektarbejdet er en væsentlig del af uddannelsen og gør dig i stand til at indgå i samarbejde, ikke kun med andre studerende og undervisere, men også med eksterne virksomheder og organisationer. Uddannelsen i Softwareudvikling har i det hele taget fokus på et nært samarbejde med erhvervslivet, og ofte bidrager gæsteforelæsere fra erhvervslivet til undervisningen.

Du kommer under studiet til at arbejde med flere større projekter. Andetårsprojektet foregår efter scrum-metoden, og de studerende arbejder sammen i større grupper om et projekt i samarbejde med en dansk virksomhed.


Følg tre studerende fra Softwareudvikling på YouTube. 

Katrine, Oliver og Line, der alle læser Softwareudvikling, driver sammen med fem medstuderende en YouTube-kanal om it og teknologi. Med forskellige interesser viser de flere forskellige tilgange til it og programmering som inspiration til dig, der er nysgerrig på de muligheder, en it-uddannelse giver allerede fra første semester.

Følg dem og resten af Tænk i Tech på youtube.dk/tænkitech.


Læs mere om Tænk i Tech

Fremtid

Videreuddannelse

En bacheloruddannelse i Softwareudvikling giver dig den akademiske titel BSc (Bachelor of Science). Den giver dig mulighed for at læse videre på en kandidatuddannelse på IT-Universitetet eller et andet dansk eller udenlandsk universitet inden for det samfundsvidenskabelige, naturvidenskabelige og teknisk-videnskabelige område.

Du er garanteret adgang til kandidatuddannelsen i Datalogi og Spil (det teknologiske spor) i 3 år efter, du har afsluttet uddannelsen, hvis du har færdiggjort din bachelor efter 1. januar 2019 (retskrav). 


Jobmuligheder

Bacheloruddannelsen i Softwareudvikling er erhvervsrettet, og du kan derfor allerede efter 3 år søge et udfordrende og vellønnet job. 

Uddannelsen giver dig mulighed for at vælge forskellige karriereveje. Du kan fx vælge at arbejde med udvikling af meget avanceret software, hvor tekniske problemstillinger er i højsædet. Alternativt kan du vælge en karriere, hvor kundebehov, forretning, samarbejde og mennesker er i centrum. 

Kompetenceområderne i uddannelsen og det globale perspektiv ruster dig til karrieremuligheder i både danske og globale sammenhænge som fx:

 • It-konsulent: Hjælp virksomheder med at løse problemer eller udvikle bestemte softwaresystemer.
 • Produktudvikler: Ud fra kundens behov og forhold på markedet tager du ansvar for design, programmering og test af et nyt softwareprodukt.
 • Spiludvikler: Vær med til at lave nye computerspil i samarbejde med spildesignere og grafikere.
 • Softwareudvikler: Vær med til at lave og videreudvikle de systemer, som samfundet og virksomhederne er afhængige af.
 • It-arkitekt: Vær med til at lægge de store linjer i et softwaresystem og planlægge dets langsigtede udvikling.
 • Brugergrænsefladedesigner: Vær med til at sikre anvendelighed af softwaresystemer, så systemet hjælper brugerne i deres arbejde.
 • Usabilitykonsulent: Vær med til at sikre softwaresystemers anvendelighed og forståelighed.

Hvor kan du få arbejde?

It-viden og it-erfaring på højt niveau er efterspurgt i næsten alle brancher og i alle lande verden over. Og arbejdsgiverne siger, at den faglige profil, som bachelorer i Softwareudvikling fra IT-Universitetet får, er den rigtige vej at gå. Derfor kan en softwareudvikler finde ansættelse i mange forskellige brancher og virksomheder.

Det private erhvervsliv: Softwareudviklere bliver oftest ansat i det private erhvervsliv, fx i store virksomheder som Microsoft, Novo Nordisk, IBM, Lego, DR, Mærsk, i finanssektoren eller i mindre konsulent- og spilfirmaer.

Det offentlige: Der er gode beskæftigelsesmuligheder inden for det offentlige, hvor du kan søge arbejde hos f.eks. kommuner, politiet, ministerier eller hospitaler.


 

Selvstændig og iværksætter: Uddannelsen kan desuden bruges som et springbræt for en karriere som selvstændig. Som selvstændig eller iværksætter kan du forfølge dine egne drømme og forretningsidéer. 


International karriere: Har du lyst til at komme ud og se verden, er der gode muligheder for en international karriere. Bacheloruddannelsen i Softwareudvikling lægger vægt på at give dig de internationale erfaringer og den viden, der kræves for at arbejde globalt.Mere

Skjul

Karriereportrætter

Hvad drømmer du om?

Hvad drømmer du om? Og hvordan passer din uddannelse ind i de drømme? Måske har du et svar – måske ved du det ikke. Her kan du høre, hvad Melissa drømmer om, og hvordan det har ført hende til at studere en bachelor i Softwareudvikling på IT-Universitetet.

Et møde med: Nana Bule

Nanna studerer Softwareudvikling og er taget på besøg hos Microsoft. Her skal hun møde Nana Bule, daværende direktør i Microsoft Danmark, til en snak om, hvordan de oplever at arbejde med it. Hør dem tale om deres syn på teknologi, og hvordan de ser it som et redskab, der kan bruges til at løse nogle af verdens helt store udfordringer.

Alma fik job efter sin bachelor

Alma Freiesleben er Student Developer hos Siteimprove, hvor hun fik job lige efter sin bachelor i Softwareudvikling fra IT-Universitetet. Hør, hvorfor hun brænder for softwareudvikling, og hvordan hun vil bruge sine it-kundskaber til at arbejde med mennesker, feminisme og klima.Et møde med: Nina Mathiesen, Managing Director hos COBE

Se med, når ITU-studerende Matilde Svendsen møder Managing Director hos COBE, Nina Mathiesen, til en snak om, hvordan de to områder ligner hinanden, og hvilke fælles udfordringer de har.


Aktiviteter for softwarestuderende

BootIT

Inden studiestart har du mulighed for at deltage i workshoppen BootIT. Den er målrettet nye studerende, som ikke har forhåndskendskab til programmering, og som ønsker en blød begyndelse på studiet. Bacheloruddannelsen i Softwareudvikling kræver ikke, at du kan programmere på forhånd, og emnerne, der gennemgås på BootIT, vil blive gentaget og uddybet på 1. semester af uddannelsen. Det er frivilligt, om du vil deltage i workshoppen, og du kan ikke erstatte et fag i løbet af semestret med at have deltaget i denne workshop.

Workshoppen afholdes op til introdagene af en underviser samt et par nuværende studerende. Fokus vil være på at introducere grundlæggende principper og værktøjer inden for programmering. Denne workshop er til de studerende, der gerne vil bruge lidt ekstra tid på at blive komfortabel med basisemner inden semesterstart.

Det koster ikke noget at deltage i workshoppen. Du må meget gerne medbringe egen computer, men hvis det ikke er muligt, så har IT-Universitetet nogle stationære, man kan låne. Introforløbet for nye studerende ligger efter denne workshop, så du går ikke glip af de sociale aktiviteter, hvis du deltager på BootIT.

Du får mere information om tidspunkt, program, og hvordan du tilmelder dig, i dit optagelsesbrev. 

I videoen nedenfor kan du høre Anders, hjælpelærer, og Viktor, deltager på BootIT, fortælle om, hvad man laver på workshoppen. 

 

Study Lab

Tre gange om ugen gennem det første semester afholdes ’Study Lab’. Her vil hjælpelærere, som er studerende, der er længere i uddannelsen, kunne hjælpe nye studerende, som ønsker sparring til de opgaver eller emner, de arbejder med. Der er mulighed for at få hjælp med svære emner og diskutere begreber og metoder.

I Study Lab arrangeres desuden mindre kurser om forskellige relevante emner samt faglige foredrag med eksterne oplægsholdere.

Live Coding

Live Coding er et forum for 1. semester-studerende på Softwareudvikling. Her kan du få mere hands-on erfaring med programmering i form af live programmering.

Det foregår en gang om ugen fra semesterstart.Udveksling

Som studerende på Softwareudvikling har du mulighed for at tage en del af din uddannelse på et universitet i udlandet.

Et udvekslingsophold giver både faglig og personlig udvikling og kan, ud over at give dig en unik akademisk profil, styrke dine sproglige evner og forståelse for andre kulturer. Et udvekslingsophold kan give dig et internationalt netværk for livet og gøre dig endnu mere eftertragtet i erhvervslivet.

IT-Universitetet har udvekslingsaftaler med universiteter i følgende lande:

 • Australien – Queensland University of Technology
 • Australien – University of Technology Sydney
 • Holland – Maastricht University
 • Island – Reykjavik University
 • Kina – City University of Hong Kong
 • New Zealand – Auckland University of Technology
 • Schweiz – Università della Svizzera italiana
 • Spanien – Polytechnic University of Catalonia, Barcelona School of Informatics
 • Sydkorea – Dankook University
 • Sydkorea – Hanyang University
 • Sydkorea – Inha University
 • Taiwan – National Taipei University of Technology
 • Tjekkiet – Charles University Prague
 • Tyrkiet – Koc University
 • Tyskland – Technical University of Munich
 • USA – Boston University
 • Vietnam – FPT University

Vi arbejder løbende på at etablere endnu flere udvekslings- og samarbejdsaftaler.

»

”Et udvekslingsophold giver dig en større chance for at skille dig ud fra mængden og vise, at du er selvstændig, kreativ, ambitiøs og ikke bange for udfordringer. Du forstærker kernen af din faglighed og får samtidig stor erfaring med tværkulturelt samarbejde. Det er et kæmpe scoop for enhver it-virksomhed. For mig har det været uvurderligt at opleve verden fra Paris og få venner fra bl.a. Frankrig, Indien, Sydkorea og Syrien.”

Jens Egholm Pedersen, studerende på Softwareudvikling

«

Optagelsestal

 • Softwareudvikling optager i 2023 ca. 160 nye studerende. 
 • 85 % via kvote 1, og 15 % fordeles via kvote 2. 
 • Vejledende eksamensgennemsnit fra 2023 i kvote 1: 7,6 og 2022 i kvote 1: 7,9.

Er du interesseret i at læse på en af IT-Universitetets uddannelser, og har du spørgsmål til uddannelsens indhold, studieliv eller andet, er du velkommen til at kontakte Studie- og Karrierevejledningen.