To ITU-forskere er blevet tildelt bevillinger af Danmarks Frie Forskningsfond
De to lektorer på IT-Universitetet i København, Irina Papazu og Nutan Limaye, har netop fået støtte til deres forskningsprojekter af Danmarks Frie Forskningsfond.
ForskningInstitut for Business ITInstitut for Datalogibevillinger
Skrevet 1. juni 2023 10:40 af Jari Kickbusch
To forskere fra IT-Universitetet i København er blevet tildelt bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Hvad gør digitaliseringen ved vores velfærd?
Den første bevillingsmodtager, lektor på Institut for Business IT og leder af Center for Digital Velfærd, Irina Papazu, blev tildelt knap 6,2 mio. kr. til projektet Transnational Collaboration at the Digital Frontier: Knowledge travel across borders in public sector digitalisation. I projektet skal Irina Papazu og co-PI Jessamy Perriam, adjunkt på Institut for Business IT, undersøge de potentielle implikationer af jagten på den digitale stat.
Digitaliseringen af velfærdsstaten påvirkes i stigende grad af ideer og teknologier, der har deres udspring uden for den nationale kontekst. Der foregår et intenst videndelingsarbejde på tværs af grænser og imellem lande, som vi normalt anser for meget forskellige, og det er dynamikkerne i og konsekvenserne af denne videndeling af 'best practices' inden for digitalisering, som projektet stiller skarpt på.
I projektet fokuseres der på samarbejdet mellem Danmark, England og Israel, som trods deres forskelligheder er dybt forbundne i transnationale netværk på multi- og bilateralt niveau, ikke mindst i kraft af deres udveksling af artefakter, ekspertise og deres deltagelse i internationale begivenheder såsom delegationsmøder og konferencer. Men hvad sker der med den danske velfærdsstat, når vi søger at lære af Israel, og hvad betyder det, at vi overtager kode fra England til udviklingen af danske borgerserviceportaler? Det er blot nogle af de spørgsmål, som der i projektet søges svar på.
VF versus VP-spørgsmålet
Den anden bevillingsmodtager er lektor på Institut for Datalogi, Nutan Limaye. Hun er blevet til knap 1.7 mio. kr. til projektet Formula complexity of polynomials and lower bounds.
Projektet sigter mod en bedre forståelse af beregning af polynomier. Matematikere har studeret polynomier i århundreder, men de første modeller for beregning af polynomier kom først for dagens lys i 1979. Det er kendt, at ethvert polynomium, som har små algebraiske formler, kan beregnes effektivt gennem parallelle algoritmer. Denne sammenhæng rejser et naturligt spørgsmål kendt som VF versus VP-spørgsmålet: Har ethvert effektivt beregneligt polynomium effektive parallelle algoritmer?
Nutan Limaye forsøger med projektet at tage et skridt på vejen mod en løsning af VF versus VP-spørgsmålet. Det gør hun ved at besvare to underlæggende spørgsmål: Det første handler om, hvorvidt man kan multiplicere mange store matricer ved at benytte effektive parallelle ikkekommutative algoritmer. Det andet går ud på at undersøge, om man kan påvise begrænsningerne af de nedre grænseværdi-strategier ved at benytte en konsolideret metodik.
Mere information
Jari Kickbusch, Forskningskommunikatør, telefon 7218 5304, email jark@itu.dk