ITU-forsker sikrer prestigiøs EU-bevilling til forskning i teoretisk datalogi
Lektor Radu-Cristian Curticapean fra IT-Universitetet i København har modtaget en bevilling på ca. 11 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd til at forske i teoretisk datalogi.
Radu-Cristian CurticapeanForskningInstitut for Datalogialgoritmerbevillinger
Skrevet 22. november 2022 08:14 af Theis Duelund Jensen
Det Europæiske Forskningsråd har i dag offentliggjort årets modtagere af rådets Starting Grant, og blandt de 408 forskere fra universiteter over hele Europa er lektor ved Institut for Datalogi på IT-Universitetet, Radu-Cristian Curticapean. Med projektet Counting (with) homomorphisms har forskeren sikret ca. 11 millioner kroner til sin forskning.
Radu-Cristian Curticapean, hvis ph.d. fra Saarland University omhandlede algoritmer og beregningskompleksitet, modtager bevillingen i forbindelse med et forskningsprojekt inden for teoretisk datalogi. Helt konkret vil Counting (with) homomorphisms se nærmere på ressourcekrav – tid og allokering af hukommelse – for beregningsopgaver, der omhandler optælling af visse kombinatoriske objekter.
”Det er et meget abstrakt forskningsområde, men man kan sige, at projektet grundlæggende handler om at afdække antallet af løsninger på givne problemstillinger. Man kan forestille sig det som en stor Sudoku, hvor det handler om at finde antallet af mulige løsninger,” siger Radu-Cristian Curticapean.
Optællingsproblemstillinger bruges bl.a. i netværksanalyse, maskinlæring, stokastisk database samt statistisk fysik. De er forbundet med større problemstillinger inden for beregningskompleksitet og er ofte forudsætning for den algoritmiske løsning af udfordringer, der ikke nødvendigvis handler om optælling.
”Målet er at definere en øvre og en lavere grænseværdi i forhold til ressourcekrav, når man løser optællingsproblemstillinger. Vi ønsker at tage et skridt videre ved at bygge bro mellem beregningskompleksitet og matematisk graf-homomorfisme, som er strukturbevarende kort mellem grafer,” siger Radu-Cristian Curticapean.
Bevillingen vil mestendels blive brugt på ansættelse af forskere. Projektet er planlagt at vare fem år, og forskeren regner med at kunne beskæftige tre postdoc’er eller ph.d.-studerende.
”Det er en stor ære og anerkendelse at modtage et Starting Grant fra Det Europæiske Forskningsråd. Bevillingen betyder, at jeg kan arbejde med forskningsspørgsmål, som længe har interesseret mig. Det er første gang, jeg skal lede et forskningsprojekt, og jeg ser frem til at påtage mig det ansvar.”
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) blev oprettet af EU i 2007. Rådet støtter banebrydende forskningsprojekter af højeste kvalitet uafhængigt af forskningsfelt. Forskningen skal ikke løse forudbestemte problemstillinger. Kernen i ERC er, at forskeren selv frit formulerer et forskningsprojekt. Starting Grant-virkemidlet uddeler i år sammenlagt 4,7 milliarder kroner til 408 forskere fra universiteter over hele Europa.
Theis Duelund Jensen, Press Officer, tel: 2555 0447, email: thej@itu.dk