ITU-forsker sikrer fornemt stipendium til projekt for sociale bevægelser
Lektor i Datalogi på IT-Universitetet i København, Luca Maria Aiello, har vundet Carlsbergfondets prestigefyldte Young Researcher Fellowship til et projekt, der skal give sociale bevægelser en platform, hvor fra globale problemer som klimaforandringer kan tackles ”bottom-up”.
Luca Maria AielloForskningInstitut for DatalogialgoritmerClimate ITbevillingergrøn itsociale medier
Skrevet 7. december 2021 07:56 af Theis Duelund Jensen
Lektor i Datalogi på ITU, Luca Maria Aiello, har vundet Carlsbergfondets Young Researcher Fellowship. De godt 5 millioner kr., der følger med æren, skal bruges i forbindelse med et forskningsprojekt i samarbejdsteknologi. Projektets endelige mål er at skabe grundlag for onlineplatforme, der lader brugere finde sammen over fælles mærkesager som klimaforandringer og forebyggelse af globale pandemier.
”Det er en stor ære at blive anerkendt af Carlsbergfondet. Det glæder mig at se, at der velvilje over for at støtte forskning rettet mod nogle af de største udfordringer, menneskeheden står overfor,” siger Luca Maria Aiello, der sender en stor tak ud til sin researchgruppe på ITU, NEtwoRks, Data, and Society (NERDS), som forskeren giver en stor del af æren for at sikre stipendiet.
Vi vil prøve at identificere positive dynamikker i interaktion, så vi kan finde de positive fællesnævnere, der kan føre folk sammen om at løse globale problemstillinger, fx klimaforandringer.
Luca Maria Aiello
Luca Maria Aiello har baggrund i den private sektor og er først for nyligt trådt ind i universitetsverdens forskningsmiljø. Hans utraditionelle tilgang til datalogi – formet af samfundsvidenskabelig teori og datavidenskab – er efter eget udsagn frugtbar, når det handler om at skabe teknologiske redskaber, der takler problemer i verden.
Ved hjælp af enorme mængder data fra sociale medier skal COCOONS, som Luca Maria Aiellos projekt hedder, skabe retningslinjer for og bygge online samarbejdssystemer, som kan motivere til og understøtte samarbejde blandt mennesker frem for at skabe konflikt, hvad tilfældet er med sociale medier i dag, ifølge forskeren.
”Ved hjælp komputationelle redskaber kan vi analysere interaktion på de sociale medier og finde frem til de positive elementer i samtaler, som kan føre til samarbejde. Vi bygger algoritmer baseret på teorier fra samfundsvidenskaberne til at udtrække abstrakte koncepter, der karakteriserer den sociale værdi i en samtale, fx tillidserklæringer, opbakning eller vidensudveksling,” siger Luca Maria Aiello.
”Vi vil prøve at identificere positive dynamikker i interaktion, så vi kan finde de positive fællesnævnere, der kan føre folk sammen om at løse globale problemstillinger, fx klimaforandringer. I sidste ende skulle projektet gerne munde ud i et sæt konkrete guidelines og systemer, der kan understøtte kollektiv beslutningstagen.”
Og der brug for teknologier, der gør det lettere for os at arbejde sammen om at løse store udfordringer, ifølge Luca Maria Aiello. Menneskeheden står over for store udfordringer i fremtiden: flere pandemier, som den vi oplever nu, klimaforandringer og massemigration som følge af sidstnævnte. Det største problem er imidlertid, at ingen af de nævnte udfordringer kan løses på konventionel vis.
”Politikerne har indtil videre ikke været i stand til at skabe den nødvendige forandring for at løse nogle af menneskehedens største udfordringer. Vi bliver nødt til at finde måder, der hjælper folk med at organisere sig efter græsrodsprincipper. Kun på den måde kan vi få erhvervslivet og politikerne til at tænke i retning af de radikale forandringer, der skal til,” siger Luca Maria Aiello.
Carlsbergfondets Young Researcher Fellowship er et treårigt forskningsstipendium uddelt til nye lektorer med international erfaring til oprettelse af uafhængige forskningsgrupper, herunder erhvervelse af forskningsinfrastruktur (udstyr, data, osv.) og grundlæggelse af nationale/internationale netværk.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, telefon 2555 0447, email thej@itu.dk