Hvad er fodboldstjernerne egentlig værd? Big data giver svaret
Fodboldspilleres værdi er til evig debat blandt fodboldfans, men måske er big data fremtidens metode til at bestemme prisskiltene på stjernerne. Forskere fra blandt andet IT-Universitetet i København har udviklet en algoritme, der beregner spillernes værdi på baggrund af enorme mængder data.
Institut for Business ITForskningbig dataalgoritmer
Skrevet 20. juni 2017 07:24 af Vibeke Arildsen
Fodbold er en populær sport, men også big business. I 2016 brugte alene de engelske klubber over en millard pund på at indkøbe nye spillere. Spillernes markedsværdier diskuteres blandt både eksperter, sportsjournalister og fans på hjemmesider som Transfermarkt, og disse vurderinger spiller en vigtig rolle i forhandlingerne.
Men big data kan være fremtidens metode til at vurdere fodboldspilleres værdi, mener forskere på IT-Universitetet i København og Universitetet i Liechtenstein. De har udviklet en algoritme, der beregner værdien af fodboldspillere i de største europæiske ligaer ved hjælp af objektive data om alt fra scoringer til røde kort.
”Vores idé er at bruge big data til at sætte en objektiv pris, ligesom for eksempel finansanalytikere bruger data og statistiske metoder fremfor mavefornemmelser til at beregne prisudviklingen af aktier,” siger Oliver Müller, lektor på ITU og en af forskerne bag projektet.
Ifølge big data-algoritmen er den danske Tottenham-spiller Christian Eriksen blevet vurderet for lavt gennem de fire seneste sæsoner. Lige nu vurderes Eriksen at være 35 millioner euro værd på Transfermarkt, mens algoritmen sætter hans aktuelle værdi til godt 43 millioner.
Big data-potentiale i fodboldens verden
I USA har basketball- og baseballklubber længe benyttet data til at værdisætte spillerne, og ifølge Oliver Müller viser den nyudviklede algoritme, at den databaserede tilgang også har et stort potentiale i fodboldens verden.
Man får øjeblikkelig feedback efter hver kamp og behøver ikke vente på langvarige diskussioner blandt fans og eksperter. Dermed får klubberne mulighed for at vide, hvor meget de skal betale for bestemte spillere.
Oliver Müller, lektor på ITU
”Med bare et par tryk på tastaturet kan man finde værdien på hvilken som helst spiller baseret på faktuelle informationer om hans alder, placering på banen, og præstationer. Man får øjeblikkelig feedback efter hver kamp og behøver ikke vente på langvarige diskussioner blandt fans og eksperter. Dermed får klubberne mulighed for at vide, hvor meget de skal betale for bestemte spillere,” siger han.
Algoritmen giver også mulighed for at lave hypotetiske beregninger. For eksempel øger et mål gennemsnitligt en spillers værdi med omkring 2,5 procent, mens et måloplæg kan give et positivt udsalg på omkring 1,5 procent.
Endelig kan algoritmen bruges til at identificere for lavt vurderede spillere på markedet, hvilket især kan være nyttigt for klubber med små spillerbudgetter.
Sådan fungerer algoritmen
Fodboldalgoritmen er baseret på data om mere end 4.000 spillere i de fem største europæiske ligaer. Den udregner spillernes værdi på baggrund af mere end 25 faktorer, fra alder og højde til statistikker om mål, afleveringer og tacklinger.
Algoritmen tager også højde for spillernes popularitet, fortæller Oliver Müller.
”Nogle spillere er rigtig meget værd, fordi de er populære. Derfor tjekker algoritmen også, hvor ofte folk søger efter spilleren på nettet og hvor ofte folk laver opdateringer om dem på for eksempel Reddit og YouTube. Den slags ting har også en værdi, fordi en populær spiller øger klubbens salg af spilletrøjer og billetter,” siger han.
Messi burde koste endnu mere
Lidt overraskende vurderer algoritmen, at visse superstjerner er endnu mere værd, end man tror.
Mange synes nok, at spillere som Messi og Ronaldo er prissat for højt, men ifølge vores algoritme er de faktisk endnu mere værd, fordi deres præstationer på banen er helt exceptionelle.
Oliver Müller, lektor på ITU
”Mange synes nok, at spillere som Messi og Ronaldo er prissat for højt, men ifølge vores algoritme er de faktisk endnu mere værd, fordi deres præstationer på banen er helt exceptionelle. Da Messi var på toppen i 2011-12, hvor han scorede 50 mål for Barcelona, vurderede fans på Transfermarkt, at han var omkring 100 millioner euro værd, mens algoritmen mener, at han var 238 millioner euro værd på det tidspunkt,” siger Oliver Müller.
Algoritmen er ikke tilgængelig for offentligheden, men forskerne søger samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at bringe projektet videre.
Læs paperet ’Beyond Crowd Judgements: Data-Driven Estimation of Market Value in Association Football’ af Oliver Müller (ITU) samt Alexander Simons and Markus Weinmann (Universitetet i Liechtenstein).
Oliver Müller, lektor, email olmy@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk