Hvorfor er der behov for et særligt tilbud for kvinder?
Flere drenge end piger får erfaring med programmering i løbet af teenageårene, og mange unge mænd kender dermed til it, når de skal vælge uddannelse. Samtidig viser forskningen, at der er større sandsynlighed for, at man vælger en teknisk it-uddannelse, når man har fået et indblik i programmering forud for sit uddannelsesvalg. Derfor giver vi unge kvinder mulighed for at prøve kræfter med programmering, inden de vælger en uddannelse.
Gennem vores tiltag præsenterer vi også kvindelige gymnasieelever for rollemodeller, de kan spejle sig i. Vi introducerer dem for kvindelige softwarestuderende og kvinder med jobs i it-branchen, for at afkræfte fordommen om, at det kun er mænd, der arbejder med it.
Optagelsesproceduren på ITU’s uddannelser skelner ikke mellem mænd og kvinder, og optaget følger 100 procent de givne retningslinjer fra Uddannelses- og forskningsministeriet.
Er der tilbud til mænd?
ITU har en række tilbud til alle unge mennesker, der er nysgerrige på vores it-uddannelser. Som gymnasieelev kan man eksempelvis blive studerende for en dag og få en fornemmelse af det faglige og sociale studiemiljø. Man kan komme i studiepraktik, få programmeringsundervisning med sin gymnasieklasse eller tage til åbent hus-arrangementer. Derudover er ITU’s nyeste initiativ Tænk i Tech med støtte fra Novo Nordisk Fonden henvendt til både drenge og piger i udskolingen.
Er det ikke bare naturligt, at kvinder er mindre interesserede i it?
Kultur og stereotyper spiller en stor rolle, når unge vælger uddannelse. I Danmark har vi et forholdsvist kønsopdelt uddannelses- og arbejdsmarked, og det er nødvendigt at gøre de unge kvinder opmærksomme på mulighederne som it og teknologi giver. Formålet med vores tilbud er derfor at gøre unge kvinde nysgerrige på teknologi, og vise dem hvad it-uddannelser i virkeligheden er, så de kan tage et uddannelsesvalg på et oplyst grundlag.
Hvad er projektets resultater?
Vi ser en klar tendens til, at flere og flere kvinder søger ind og bliver optaget på vores tekniske uddannelser. Fra 2016 til 2020 steg andelen af kvinder blandt nyoptagne bachelorstuderende fra 25 procent til 34 procent. På bacheloruddannelsen i Softwareudvikling er andelen af kvinder blandt nyoptagne studerende steget fra 12 til 27 procent og på Data Science er andelen af nyoptagne kvinder gået fra 24 til 30 procent i samme periode.
Ca. 20 procent af deltagerne ved tidligere IT-Camps for kvindelige gymnasieelever har efterfølgende søgt ind på en uddannelse på IT-Universitetet.